Jdi na obsah Jdi na menu

Bouzov - Suchý, den první

21. 8. 1999

Drahanská vrchovina se táhne od Brna, někde za městečkem Konice sousedí se Zábřežskou vrchovinou. Pohoří tvoří přirozenou západní hranici oddělující Hanou od Čech.

21. srpna roku 1999 se početná skupina MONASPOLu s velocipédy vydala na Drahanskou vrchovinu z města Mohelnice (298 m). V Lošticích, kde se vyrábí oblíbený sýr Hanáků se výprava vydala proti proudu říčky Třebůvka a po 4 km se od toku odklonila a prudkým výstupem se dostala na hrad Bouzov (388 m). Jeho vznik se klade do doby kolem roku 1300.

Lesní cestou se JKM a Pavel Flora Dětina vedoucí skupinu MONASPOLu dostávají k vesnici Javoříčko (363 m).

Skupina dále míří směrem ke Konici. Za vesnicí Luka Pavel Flora Dětina zastavuje a na posečeném strništi usíná. Ostatní hledí po kraji a čekají. Další cesta vede přes Hvozd, posléze celá výprava intenzivně brzdí své velocipédy v serpentinách před městečkem Konice a dostává se až na náměstí, které je liduprázdné a na první pohled vypadá velice zpustle. Druhý pohled je ještě více deprimující, obchůdky jsou v žalostném stavu, některé výlohy jsou zabedněné marně se rozhlížíme po hospodách.

A tak MONASPOL táhne dál velocipédy do táhlého kopce. Nahoře jsou rozsáhlé louky a pole. Zemědělská horská ves Horní Štěpánov (600 m) je dlouhá bez jediné hospody u cesty. Za vesnicí pak následuje tříkilometrový úsek lesem, pak vesnice Benešov a konečně Suchý – cíl prvního dne putování Drahanskou vrchovinou. Zde výprava přenocovala.

 

(autor JKM, Sebrané spisy)






 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář